Hva bør du egentlig tenke på når du kjøper padelsko og hva er de forskjellige sålene? I denne guiden svarer vi på dette.
HVA ER FORSKJELLEN MELLOM VANLIGE TRENINGSKO OG PADELSKO?
Vanlige treningssko eller joggesko er ofte laget for å løpe rett frem, noe som gjør at de ikke er like vridningsstive og du vil heller ikke ha like tett kontakt med underlaget. Dette fører da til at du mister mye stabilitet i sidebevegelser, noe som vil øke risikoen for skader på banen.
Videre er padelsko betydelig mer slitesterke og vil ikke slites ned på samme måte som vanlige sko. I tillegg gir en padelsko et bedre og mer ergonomisk grep på banen.
HVILKEN SÅLE BØR JEG HA?
Da padel tok fart i Norge ble det nesten utelukkende spilt med clayesåle, det vil si en klassisk leiretennissko med dypt fiskebeinsmønster på undersiden av sålen. Dette var fordi mange av banene hadde mye sand, noe som gjorde at det kreves såler med sterkere mønster for å få godt grep. Nå har mange baner mindre sand og er innstilt deretter, mange har byttet til all court-sålen. Disse har et litt mindre sterkt mønster og gjør at du ikke får et fullt så skarpt grep, noe mange setter pris på. I tillegg til disse to ulike typene såler finnes det også padelspesifikke såler, som ofte kan sammenlignes med en blanding mellom clay og all court. For eksempel har Babolat padelsko et unikt mønster som skal gi et tilfredsstillende grep, uansett underlag.
All court-sålen fungerer, som navnet indikerer, godt på alle typer underlag, men brukes med fordel på baner med mindre sand. Sålen gir deg da en god kombinasjon av glid og grep, som gjør at det blir mindre skarpe stopp og dermed gir en mer skånsom opplevelse for knærne. Mens en claysåle mer eller mindre alltid ser lik ut, kan all court-såler variere i mønster mellom ulike produsenter.
En ren padelsåle er faktisk ikke så vanlig som du kanskje skulle tro, men kun et fåtall produsenter har produsert en padelspesifikk undersåle, inkludert Asics og Babolat. Asics sin såle er mer eller mindre identisk med deres all court-såle, men på padelsålen er det et rotorpunkt som letter spinnende bevegelser, samt en fordeling av den fremre delen av sålen som gjør den noe mer fleksibel. Selv Babolat har valgt å dele den fremre delen av sålen for å gi en mer fleksibel og medgjørlig sko.
ER DYRE SKO BEDRE?
Det generelle svaret på spørsmålet er ja. En dyrere sko er ofte betydelig bedre strukturert i hælkappen, har en mer stabil bro – noe som gir en mer stiv og stabil sko, samt en mer dempet mellomsåle som gir mer komfort. Dyrere sko har en tendens til å være litt lettere og har mellomsåler som gir bedre energioverføring slik at du får et raskere skritt som krever mindre kraft, noe som forbedrer utholdenheten din over en lang kamp. Når det er sagt, hvis du spiller mer sporadisk, vil en billig sko fungere stor og vilje til å gi deg god støtte på banen. Spiller du mer regelmessig og kanskje flere ganger i uken, anbefaler vi at du bruker noen kroner ekstra på skoene da dette vil redusere risikoen for skader og slitasjen på kroppen.