Home / Racket Guide

VELG RIKTIG PADEL RACKET

HVA MÅ VURDERES NÅR DU KJØPER EN PADEL RACKET?
Når det gjelder valg av padelracket, er det mange ting å vurdere. Ofte er det informasjon om racketens balanse og form, men hva betyr egentlig de ulike formene? I denne guiden prøver vi å avmystifisere disse forskjellige konseptene i håp om at det vil hjelpe deg med å finne en passende racket. Det skal imidlertid sies at dette kun er en generell veiledning og at det er dine personlige preferanser som avgjør hvilken racket som er best for deg.

HVILKE FORMER ER DET PÅ PADEL RACKETTEN?
En av de vanligste tingene som diskuteres når det kommer til padelracketer er formen og balansen. Formene det vanligvis snakkes om er: Diammant, Rundt eller Dråpe og generelt er racketens balanse (høy, middels eller lav) relatert til formen. I videoen og i teksten under går vi gjennom de ulike formene og deres betydning hver for seg.

DIAMANT


Begrepet «diamantformet» kommer, ikke helt uventet, av at rackethodet er formet som en diamant. Dette gjør at racketen har mer materiale plassert høyere opp, noe som ofte også gjør at den får et høyt tyngdepunkt og blir fronttung, det vil si høy balanse. For den mer avanserte padelspilleren betyr dette at racketen kan generere mer kraft, mens den mindre erfarne spilleren kan finne det vanskelig å få timingen og kontrollen i slagene da sweet spot er litt mindre og plassert høyere opp i racketen.

RUNDT
I motsetning til en diamantformet racket har en rund padellracket ofte middels eller lav balanse, noe som gjør at vekten i padelracketen plasseres midt på racketen eller nærmere håndtaket. Den lavere balansen gjør at padelspilleren får bedre kontroll i slagene, mens det derimot blir noe vanskeligere å generere kraft i slagene. Som et resultat av formen har selv en rund racket ofte en større sweet spot, noe som gir denne racketformen tilgivende egenskaper. Av disse grunner anbefales ofte nybegynnere og mosjonister en rundracket. Hvis du er en mer avansert padelspiller, men har en defensiv spillestil, kan en rundracket være et utmerket valg.

DRYPE


En dråpeformet padelracket kan ofte ligne på en diamantformet racket. Denne formen kalles også noen ganger en hybrid, da den er en blanding av de to formene nevnt ovenfor. Oftere enn ikke har en dråpeformet racket et balansepunkt plassert i midten av racketen, dette gjør at padelspilleren får en god blanding av både kraft og kontroll i slagene. Generelt sett passer en racket med dråpeform både til mosjonisten og den mer avanserte spilleren.

HVILKEN ROLLE SPILLER ANSIKTET TIL EN PADEL RACKET?
Videre har treffflaten til padelracketen innflytelse på hvordan du opplever racketen. En treffflate laget av karbonfiber, eller karbon som noen sier, oppleves ofte som mer dempet, men kan generere bedre kraft og følelse i slagene for den mer erfarne padelspilleren. Det finnes også ulike typer hardhet når det kommer til karbonfiber og ofte er det en betegnelse på racketene som spesifiserer dette, for eksempel kan det være 3K, 12K eller lignende. Dette står for antall karbonfibertråder per kvadratcentimeter, 3K betyr altså 3000 tråder per kvadratcentimeter, en 12K overflate har dermed flere tråder og er hardere. Hvis dette mangler i beskrivelsen av racketen, kan du alltid spørre! En glassfiberoverflate er i stedet noe mykere enn karbonfiberoverflater. Dette gjør at disse racketene ofte er bedre egnet for nybegynnere da det myke underlaget er med på å generere fart i skuddene. For de som har problemer med padelbue kan også en glassfiberracket være et godt alternativ da vibrasjonene ved å treffe ballen ikke er like sterke. Endelig har mange padelracketer en jevn treffflate, men noen kan ha en rillet eller rillet overflate. Noen opplever at et rillet eller grovt slagfjes gir dem mer spinn i skuddene, men dette er veldig individuelt.

HVORDAN PÅVIRKER KJERNEN FØLELSEN I RACKETTEN?
Når det gjelder racketens hardhet, så påvirkes også denne av kjernen. Kjernen er laget av en skum- eller gummiblanding (EVA er det desidert vanligste materialet) med ulik høy tetthet og egenskaper. Generelt sett gir en fastere, eller hardere, kjerne litt mer kontroll og presisjon mens en mykere kjerne gir mer fart, da en myk kjerne ofte gir en sterkere “trampolineffekt”. Dessverre kan det ofte være vanskelig å sammenligne kjerner da forskjellige produsenter har forskjellige navn på dem. Dersom det ikke står i produktbeskrivelsen kan du selvfølgelig alltid spørre oss.

GOD Å TENKE PÅ NÅR DU VELGER RACKETTEN
Generelt sett genererer en tyngre padelracket mer kraft, mens en lettere racket gir mer kontroll. Herreracketer veier mellom 350-385 gram, mens dameracketer ofte veier et sted mellom 330-360 gram. Avhengig av spillestilen kan imidlertid en “dameracket” passe perfekt for menn og omvendt. Føler du at du har problemer med håndledd eller albuer, kan det være smart å velge en lettere padelracket med lavere balanse, da dette reduserer belastningen på håndledd og albuer.

Hvis du allerede har begynt å oppleve problemer med albuen, eller ønsker å forebygge problemer, er det anerkjente Hesacore-grepet et godt tips. Selv Noene Antivibrationslinda, som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, kan hjelpe deg med å motvirke padelbue. Et siste tips er at du skal kunne plassere en pekefinger mellom fingertuppene og bunnen av tommelen når du tar tak i racketen. Dette gjør at du vil ha et ganske fast grep, noe som reduserer belastningen på albuen. Du justerer tykkelsen på grepet ved å enten påføre eller fjerne gripeomslag.

Handlevogn0
Kurven er tom