Home / Skoguide

HVA ER VIKTIG NÅR JEG KJØPER PADELSKO?

Hva bør du egentlig tenke på når du kjøper padelsko og hva er de forskjellige sålene? I denne guiden svarer vi på dette.

HVA ER FORSKJELLEN MELLOM VANLIGE TRENINGSKO OG PADELSKO?
Vanlige treningssko eller joggesko er ofte laget for å løpe rett frem, noe som gjør at de ikke er like vridningsstive og du vil heller ikke ha like tett kontakt med underlaget. Dette fører da til at du mister mye stabilitet i sidebevegelser, noe som vil øke risikoen for skader på banen.

Videre er padelsko betydelig mer slitesterke og vil ikke slites ned på samme måte som vanlige sko. I tillegg gir en padelsko et bedre og mer ergonomisk grep på banen.

HVILKEN SÅLE BØR JEG HA?
Da padel tok fart i Norge ble det nesten utelukkende spilt med clayesåle, det vil si en klassisk leiretennissko med dypt fiskebeinsmønster på undersiden av sålen. Dette var fordi mange av banene hadde mye sand, noe som gjorde at det kreves såler med sterkere mønster for å få godt grep. Nå har mange baner mindre sand og er innstilt deretter, mange har byttet til all court-sålen. Disse har et litt mindre sterkt mønster og gjør at du ikke får et fullt så skarpt grep, noe mange setter pris på. I tillegg til disse to ulike typene såler finnes det også padelspesifikke såler, som ofte kan sammenlignes med en blanding mellom clay og all court. For eksempel har Babolat padelsko et unikt mønster som skal gi et tilfredsstillende grep, uansett underlag.

CLAY


Den klassiske tennissålen i leire som gir perfekt grep på mer sandholdige overflater. En leiresåle har et grovt fiskebeinsmønster som sikrer at du ikke mister grepet. Fungerer også utmerket på baner med mindre sand, men noen kan oppleve at de får for godt grep med denne typen såle.

ASICS Solution Swift FF Clay W


ALL COURT


All court-sålen fungerer, som navnet indikerer, godt på alle typer underlag, men brukes med fordel på baner med mindre sand. Sålen gir deg da en god kombinasjon av glid og grep, som gjør at det blir mindre skarpe stopp og dermed gir en mer skånsom opplevelse for knærne. Mens en claysåle mer eller mindre alltid ser lik ut, kan all court-såler variere i mønster mellom ulike produsenter.

Asics Gel Resolution 9 W

PADEL


En ren padelsåle er faktisk ikke så vanlig som du kanskje skulle tro, men kun et fåtall produsenter har produsert en padelspesifikk undersåle, inkludert Asics og Babolat. Asics sin såle er mer eller mindre identisk med deres all court-såle, men på padelsålen er det et rotorpunkt som letter spinnende bevegelser, samt en fordeling av den fremre delen av sålen som gjør den noe mer fleksibel. Selv Babolat har valgt å dele den fremre delen av sålen for å gi en mer fleksibel og medgjørlig sko.

BABOLAT Jet Premura

HVORDAN SKAL SKOENE PASSE FØTTEN?
Når du prøver ut sko, vil du at skoen skal føles stram i stedet for luftig over foten. Mens den luftige skoen kan føles mer behagelig, er det en risiko for at du sklir rundt i skoen mens du spiller, noe som kan føre til blemmer under føttene. En sko som føles litt trang vil tilpasse seg foten din etter hvert som du blir varm og svett og etter noen få ganger vil den mest sannsynlig ha dannet seg godt rundt foten. Når det gjelder lengdepassformen, vil du heller ikke gi for mye plass der, da også det vil føre til at du sklir i skoen. Samtidig vil du ikke sitte for trangt i lengden, for det medfører en risiko for å slå tærne foran på skoen når du bråstopper. Så velg oppsummert en sko som gir minimalt med plass i lengden, uten å føles for liten, og som samtidig sitter tett rundt de andre delene av foten.

ER DYRE SKO BEDRE?
Det generelle svaret på spørsmålet er ja. En dyrere sko er ofte betydelig bedre strukturert i hælkappen, har en mer stabil bro – noe som gir en mer stiv og stabil sko, samt en mer dempet mellomsåle som gir mer komfort. Dyrere sko har en tendens til å være litt lettere og har mellomsåler som gir bedre energioverføring slik at du får et raskere skritt som krever mindre kraft, noe som forbedrer utholdenheten din over en lang kamp. Når det er sagt, hvis du spiller mer sporadisk, vil en billig sko fungere stor og vilje til å gi deg god støtte på banen. Spiller du mer regelmessig og kanskje flere ganger i uken, anbefaler vi at du bruker noen kroner ekstra på skoene da dette vil redusere risikoen for skader og slitasjen på kroppen.

FINN RIKTIG STØRRELSE
Vi har listet opp alle størrelsene og oversatt dem til centimeter slik at du lettere finner riktig størrelse, klikk på lenken.
Storleksguide Padelskor

© Copyright 2024 Nordicpadel. All Rights Reserved.

Handlevogn0
Kurven er tom